Piet Schoen
Schilderen op aardewerk en doek.

't Djippe Gat vanaf de oude zeedijk bij Workum,
ontstaan tijdens de overstroming in februari 1825

Workum staat bekend om zijn aardewerk.Ringeloor, kerfsnee, beschilderd of gewoon een mooi glazuur en een mooie vorm. Workum heeft nu nog vijf pottenbakkers actief en velen hebben in de pottenbakkerijen gewerkt. Draaien, gieten, snijden, versieren met een slibdecoratie of beschilderen, het zogenaamde plateelschilderen.

Rond de oorlogsjaren was Piet Schoen één van hen. Een plateelschilder en ontwerper. Hij werkte bij firma. R. de Boer en de firma Aurora. Hij hield van het penseel. Ook op het doek leefde hij zich uit, en schilderde veel op lokatie. In en direct na de oorlog was er veel vraag naar zijn werk en er ontstond een wachtlijst. De toren en de kerk in Workum waren favoriet, dichtbij en aan de horizon. Bij het plateel schilderen gewend aan het herhalen van een motief, vond hij het niet erg een paar keer het tillefonnebrechje of Workum vanaf de zeedijk te schilderen met maar kleine verschillen. Maar ook boerderijen, meren, schepen, dorpen en speciale plekjes in de omgeving zette hij op het doek.

Piet Schoen had zijn atelier in de Waag. Hier hingen in de zomer van 2002 zijn schilderijen over Workum en omgeving. Piet Schoen was bevriend met een andere plateelschilder en schilder en wel Jopie Huisman. Samen legden ze een biljartje en schilderden op lokatie. Het eerste schilderij in het Jopie Huisman Museum is een schilderij van Piet Schoen in zijn atelier in de Waag.

Joan Kok-Pfauth