Workumers in boek over 'razziawedstrijd'

Merk 4
8711 CL Workum
tel. 0515 - 54 12 31


Workumers in boek over
'razziawedstrijd'
Momenteel wordt door Peter van der Meeren, sportjournalist bij de Leeuwarder Courant en schrijver van boeken, gewerkt aan een boek waarin een op 21 mei 1944 gespeelde voetbalwedstrijd centraal staat. Die wedstrijd ging tussen de teams van district Noord (met Abe Lenstra) en West (met Kick Smit) en vond plaats op het Sportpark Leeuwarderweg in Sneek.

De wedstrijd is vooral bekend geworden omdat er na afloop door de Duitsers een razzia werd gehouden. Daarbij werden, voor de Arbeitseinsatz, 24 mannen opgepakt, waarvan uiteindelijk 21 in de Leeuwarder gevangenis belandden. Van hen kwamen er drie via Kamp Amersfoort in Duitse concentratiekampen terecht; twee mannen hebben de verschrikkingen niet overleefd.

Peter van der Meeren kreeg enkele jaren geleden het tragische verhaal van de in het concentratiekamp Neuengamme overleden Willem Rienstra te horen. Van de melkventer uit Hommerts - die in Sneek als 21-jarige werd opgepakt - is het lichaam nooit teruggevonden. Peter verbaasde zich erover dat nooit bekend is geworden wie de opgepakte mannen waren, terwijl de verhalen over aan de razzia ontsnapte toeschouwers talrijk waren. Hij besloot een boek te schrijven met als doel de opgepakte mannen een gezicht te geven. Zijn boek bevat tevens veel verhalen over andere zaken die zich rond de wedstrijd hebben afgespeeld. Peter sprak daarvoor met tientallen ooggetuigen.

Familie Jan de Vries

Van de 21 gevangen genomen mannen, waarvan de LC-journalist de namen wist te achterhalen, waren vier afkomstig uit Workum. Dit betreft Gerke Bouwman (geboren 23 mei 1920), Jan de Vries (11 december 1920), Jorrit Molenaar (9 juni 1924) en Jan Jotje van Dessel (17 januari 1921). Ze zaten allen minder dan een week gevangen en keerden ongedeerd terug naar Workum. Peter van der Meeren sprak met diverse nabestaanden over deze mannen. Voor ‘Jokke’ van Dessel ging hij naar het Belgische Mechelen, waar hij sprak met Hendrik, een zoon van Jokke, die in Workum ‘de lytse Belg’ werd genoemd. Jokke was een zoon van de in de Eerste Wereldoorlog uit België gevluchte Frans Antoon van Dessel. Hij kwam via een Gaasterlands interneringskamp aan een baan in Workum en leerde daar zijn vrouw Ida Hoekstra kennen. Op zijn beurt trof ook Jokke (die in het eerste elftal van Workum heeft gevoetbald) in Workum zijn vrouw: Beeuw Bukke van Dijk.

Jan Jottje (Jokke) van Dessel

Peter van der Meeren tekende via Hendrik het complete, zeer boeiende, verhaal rond Jokke van Dessel op. Via de dochters en zonen van Jan de Vries lukte hem dat ook over deze Workumer schilder, die in 1984 is overleden. Anne Bouwman heeft verteld over zijn broer Gerke, die in 1979 is overleden.

Wat betreft Jorrit Molenaar heeft Peter meer moeite om een sluitend hoofdstuk te realiseren. Jorrit is, kinderloos, reeds in 1966 overleden. ,,Ik heb enkele Workumers gesproken over Jorrit, maar ik zou best meer informatie over en foto's van hem willen ontvangen’’, aldus Peter, in wiens boek tekeningen zullen worden opgenomen die zijn vervaardigd door Ysbrand Galama uit It Heidenskip. Hij woont tegenwoordig aan ‘t Súd in Workum en werd deze zomer gekroond tot Fries kampioen fierljeppen.

Gerke Bouwman en Jorrit Molenaar

Wie meer weet over de vier genoemde Workumers – maar in het bijzonder Jorrit Molenaar (zijn ouders waren Bauke Molenaar en Grietje Jorritsma) - kan contact opnemen met Peter van der Meeren. Telefoon: 06-51548891, e-mail: p.vdm@home.nl . Peter: ,,Over Gerke, Jan en Jokke heb ik al heel veel informatie, maar wellicht kan iemand me vertellen of ze op die zondag in mei 1944 samen naar Sneek zijn gegaan, op welke wijze en wat er die middag precies met ze is gebeurd.’’

Het boek over de ‘razziawedstrijd’ verschijnt volgend jaar op 21 mei, precies 75 jaar na de wedstrijd. Op de Facebook-pagina van Peter van der Meeren is alle informatie te vinden. Het boek is bij voorinschrijving te bestellen via genoemd mailadres. De prijs zal rond de 20 euro bedragen. Peter heeft geen commerciëke motieven: eventuele winst zal worden besteed aan een herdenkingsplaquette.